09/05/2018

DOJO KUN/NIJU KUN

DOJO KUN

Dojo kun uttrykker en underliggende filosofi, etikk og moral i karate. Funakoshi sa at den sanne karate utøver ikke bare ser på dojo kun som et sett av regler for oppførsel i dojoen, men også en guide i hverdagen. Alt vi lærer i dojoen, kan anvendes i hverdagslivet vårt.

Perfeksjoner din karakter
Her ligger den dypeste meningen med karate. De andre prinsippene i dojo kun og nijyu kun er en konkretisering av dette første prinsippet, og  det må skje fra innsiden og ut, hvert øyeblikk hver dag. Vi må alltid søke å lære. Treningen er som livet selv en livslang prosess med vekst og personlig utvikling. Det er bra å med mål, men det er riktig å sette blikket på neste mål så snart vi har nådd et mål. Å perfeksjonere sin karakter er å søke lærdom, vokse og forbedre seg selv.

Vær trofast
Vær oppriktig og gjør en helhjertet innsats i det du gjør. Vær tro mot andre mennesker og til dine forpliktelser, og ikke minst mot deg selv. Gjør ditt beste i alt du gjør. Når du er trofast mot deg selv, vil andre ha tro på deg, og det skapes en gjensidig tillit. Dette er avgjørende for at du skal bli det beste du kan, for deg selv og andre.

Dyrk ånden til utholdenhet
Prøv hardt på alt du gjør. Enten det er i treningen, i jobben, i et forhold, så gi det ett hundre prosent. Å gjøre noe annet er å lure deg selv og andre. Forsøker du ikke ditt beste, er du ikke er trofast mot deg selv eller andre.

Respekter andre
Respekter andre … fra hjertet. Å vise respekt er et tegn på ydmykhet som er nødvendig for å ha et åpent sinn. Et åpent sinn er nødvendig å lære og vokse. Du kan alltid lære noe av hver person du møter. Ydmykhet og respekt hjelper deg å se ting mer tydelig for hva de er, og du vil kunne få mest mulig ut av hver erfaring.

Unngå voldelig oppførsel
Vær rolig i sinnet. Behersk og kontroller deg selv. Unngå voldelige handlinger for enhver pris. Det begynner med en indre ro og fred i sinnet. Hvis du blir tvunget til å forsvare deg selv som en siste utvei, så er det greit å gjøre det, men du vil lykkes best å forsvare deg selv med et rolig og klart sinn.

 

NIJU KUN

Funakoshi Senseis 20 gyldne regler for karatetrening

 1. Karate begynner med høflighet og slutter med høflighet
 2. Første angrep eksisterer ikke i karate
 3. Karate er et hjelpemiddel til rettferdighet
 4. Du må først kunne styre deg selv, før du forsøker å styre andre
 5. Ånden først – så teknikken
 6. Vær alltid beredt til å slippe sinnet fri
 7. Ulykker er kun et resultat av uaktsomhet
 8. Tro aldri at karatetrening kun forekommer inne i en dojo
 9. Det vil ta hele ditt liv til å lære karate: Det finnes ingen grenser
 10. Legg ditt daglige liv inn i karate og du vil finne “Myo” (den subtile hemmelighet)
 11. Karate er som kokende vann. Hvis man ikke holder det konstant varmt, vil det kjølne av
 12. Aldri tenk på at du må vinne. Tenk heller at du ikke behøver å tape
 13. Seier beror på din evne til å skille ut de svake punkter fra de sterke
 14. Kampen bestemmes av hvordan du beveger deg i forsvar og i angrep
 15. Tenk på dine hender og føtter som sverd
 16. Ha alltid i sinnet når du forlater ditt hjem at du har et mangfold av motstandere på din vei. Det er din oppførsel som innbyr til bråk med dem
 17. Nybegynnere må mestre lav kroppsholdning og posisjon, naturlig kroppsposisjon er kun for de avanserte
 18. Å øve på kata er en ting, en ekte kamp er noe helt annet
 19. Glem aldri riktig anvendelse av følgende: Sterk og svak kraft, strekking og sammentrekning av kroppen, hastighet av teknikker
 20. Tenk alltid på måter til å leve disse gyldne regler hver eneste dag